Έχεις ξεμείνει και ψάχνεσαι τελευταία στιγμή για να αποδράσεις?? Αν σου αρέσουν τα απλά και όμορφα σου έχουμε τις κατάλληλες προτάσεις για ένα άκρως ελληνικό καλοκαίρι!!!!
Άφθονο κρασί, ακόμα περισσότερο φαΐ, μια ανεπαίσθητη υποψία θρησκευτικής κατάνυξης, πολύ κέφι, ατέλειωτοι χοροί, μουσική στη διαπασών… Καλώς ήρθατε στα νησιώτικα πανηγύρια.
Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου είναι τα πιο γνωστά και πιο πολυπληθή και τα πιο γνωστά είναι αυτά των νησιών του Αιγαίου.
Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα, για να ξέρετε από πού να αρχίσετε –ή πού να πεταχτείτε, αν σας βρίσκουμε κάπου στα πέριξ.
Σας τα παρουσιάζουμε:
Στη Λέσβο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται στην ενδοχώρα, στην Αγιάσο, στην οποία πολλοί από τους προσκυνητές φτάνουν μετά από πεζοπορία 25 χιλιομέτρων. Μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς της Αγιάσου γύρω από τον ναό, οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρονται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκει κανείς πλανόδιους πωλητές, παραδοσιακές μπάντες, άφθονο φαγητό και ποτό, αλλά και διάθεση για φιλικά πειράγματα- που αποτελούν παράδοση του νησιού.
Χίος
Το πυργούσικο θα το δείτε και θα μάθετε να το χορεύετε μόνο στο Πυργί της Χίου.
Ικαρία
Στην Ικαρία τα πανηγύρια είναι τόσο πολλά και τόσο ξακουστά, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες όλο τον χρόνο. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τα δύο γνωστά πανηγύρια είναι εκείνο στο Γιαλισκάρι και κυρίως της Λαγκάδας. Το πανηγύρι της Λαγκάδας είναι ημερήσιο και ξακουστό. Είναι τόσο έντονο με κόσμο να χορεύει ασταμάτητα για ώρες παντού, που χιουμοριστικά ο Τύπος το έχει ονομάσει «της Παναγιάς της Ρέιβερ»! Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες, κυρίως ηλικίας 20-30, έχουν εκτοπίσει τους ντόπιους και τους συναγωνίζονται σε φαΐ και ποτό (κατσίκι και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά), ακόμα και στον χορό: στον γνωστό Ικαριώτικο που στο διονυσιακό πανηγύρι της Λαγκάδας δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 20 λεπτά!
Φολέγανδρος
Στη Φολέγανδρο δεν γίνονται πολλά πανηγύρια, ένα μόνο κεντρικό στην εκκλησία της Κοιμήσεως, όπου εκεί συναντιέται όλο το νησί, ντόπιοι και τουρίστες, σε ένα τεράστιο στρωμένο τραπέζι. Τα εκλεκτά ντόπια κεράσματα και φαγητά συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Τζια
Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Τζια γίνεται στην Παναγιά την Καστριανή, πάνω στο βράχο. Το γλέντι γίνεται με μοναδική θέα στο Αιγαίο, λόγω του σημείου όπου πραγματοποιείται, στα βορειανατολικά της Ιουλίδας, της Χώρας του νησιού.
Σέριφος
Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο, που κρατά τρεις ολόκληρες ημέρες, με το παλιό έθιμο να θέλει το ζευγάρι που ανοίγει το χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας να παντρεύεται μέσα στο χρόνο. Καθότι, όμως, το ποιο ζευγάρι θα είναι το τυχερό δεν ήταν μόνο θέμα ταχύτητας, οι καυγάδες που στήνονταν εδώ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έδωσαν στο πανηγύρι το εύγλωττο όνομα «της Ξυλοπαναγιάς».
Νίσυρος
Στην Παναγία τη Σπηλιανή της Νισύρου οι εορτασμοί για το Δεκαπενταύγουστο διαρκούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, εννέα μέρες.
Κάρπαθος
Στην Κάρπαθο με το καταπράσινο τοπίο και τα τιρκουάζ νερά, το πιο κατανυκτικό πανηγύρι πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της γιορτής, στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας, οι μουσικοί παίζουν τον πένθιμο Κάτω Χορό, και οι άντρες μόνο τραγουδούν, ενώ συνεχίζουν να πίνουν καθιστοί. Στη συνέχεια, και ενώ πέφτει η νύχτα ξεκινάει ο χορός τον οποίο για ώρες χορεύουν μόνο οι γυναίκες με τις παραδοσιακές στολές της Καρπάθου.
Σύρος
Στην αριστοκρατική Σύρο, και συγκεκριμένα στη Βάρη, έχει πανηγύρι στις 16 Αυγούστου «της Μεταστάσεως της Θεοτόκου».
Κουφονήσια
Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο Κάτω Κουφονήσι. Εκεί μετά τη λειτουργία οι πιστοί τρώνε όλοι μαζί και μετά μεταφέρονται με τα καΐκια στο Πάνω Κουφονήσι, όπου ακολουθεί ολονυκτία στα στενάκια του νησιού με μουσική, κρασί, ούζο και κυρίως θαλασσινά τα οποία παρέχουν οι ψαράδες του νησιού.
Αμοργός
Στην Αμοργό το πανηγύρι γίνεται στην Παναγιά την Πανοχωριανή, με άπειρα ρακόμελα, και όσον αφορά το φαγητό, πρωταγωνιστούν τα κρέατα αλλά και οι ντόπιες σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο.
Πάρος
Τον Δεκαπενταύγουστο οι πιστοί της Πάρου, και οι τουρίστες, συγκεντρώνονται στην Παροικιά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ομώνυμη εκκλησία. Ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου, την οποία διαδέχεται το πανηγύρι με την παραδοσιακή μουσική, το κρασί και τους μεζέδες. Στη Νάουσα περίπου την ίδια ώρα, τα καΐκια του νησιού βρίσκονται στο λιμάνι με αναμμένα δαδιά. Ακολουθούν νησιώτικοι χοροί για την υπόλοιπη νύχτα.
Ιωάννινα
Το πανηγύρι στο Τσεπέλοβο, στην Τύμφη Ιωαννίνων, διαρκεί τρεις ημέρες.
Κάσος
Και στην Κάσο υπάρχει χωριό με όνομα Παναγία και εκεί, στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο. Το πανηγύρι είναι πόλος έλξης για πολλούς ξενιτεμένους Κασιώτες αλλά και τουρίστες, οι οποίοι, αφού προσκυνήσουν, επιδίδονται σε χορούς και τραγούδια, και δοκιμάζουν τα παραδοσιακά κασιώτικα ντολμαδάκια και το πιλάφι.
Μύκονος
Στη Μύκονο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην Παναγία της Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Γίνεται μάλιστα σε δύο δόσεις, μία στις 15 Αυγούστου, και η δεύτερη στα εννιάμερα, στις 23 Αυγούστου. Το γλέντι πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Άνω Μεράς. Η παραδοσιακή νησιώτικη μουσική ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα, αλλά το γλέντι και το φαί ξεκινάει κατά το σούρουπο.
Κεφαλονιά
Στο Μαρκόπουλο και την Πάστρα της Κεφαλονιάς παρατηρούνται το Δεκαπενταύγουστο δύο μοναδικά φαινόμενα: στο πρώτο εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκουβάρδας μικρά ακίνδυνα φίδια με σταυροειδές σημάδι στο κεφάλι, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη, ενώ στο δεύτερο οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο. Και στα δύο χωριά τα πανηγύρια συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και θεωρούνται, μαζί με το πανηγύρι των πυροτεχνημάτων της Περλιγκού, από τα καλύτερα του νησιού.
Αρκαδία
Παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, αγώνες στίβου "Αλέαια" (αναβίωση των αρχαίων αγώνων), χορευτικές εκδηλώσεις, Παντεγεατικό Συνέδριο με ομιλίες-εισηγήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν την Τεγέα και την Αρκαδία, δεξίωση στον κήπο της Οικοκυρικής Σχολής, βράβευση μαθητών, ομιλίες και θεάματα είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν, μαζί με την τεράστια εμπορική έκθεση, το πανηγύρι στο ναό της Επισκοπής της Τεγέας, στην Αρκαδία, οι οποίες διαρκούν μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 13 έως τις 20 Αυγούστου.
Ιθάκη
Στην Πλατριθειά Ιθάκης γίνεται κάθε χρόνο το φημολογούμενο καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου, που διατηρεί αλώβητο το παραδοσιακό του χρώμα.
(Πηγές: in2life.gr και tospirto.net)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου