Feel Lucky

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΟΙΤΗΤΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

        Αύριο ξεκινούν οι εγγραφές στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι σε όλη την χώρα.
Και η ώρα που εδώ και χρόνια ονειρευόσουν φίλε πρωτοετή έφτασε!!! 
Εμείς εκτός από το να σου ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία και να απολαύσεις κάθε δευτερόλεπτο της πιο τέλειας περιόδου της ζωής σου, έχουμε να σου δώσουμε και κάποιες συμβουλές για να μην "ψαρώσεις"!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Από αύριο 11/09 έως και τις 28/09 λοιπόν, μπορούν να πραγματοποιήσουν οι πρωτοετής την εγγραφή τους οι επιτυχόντες στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο ή από τα Eπαγγελματικά Λύκεια για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά
  1. Αίτηση για εγγραφή. 
  2. Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών. 
  3. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  4. Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
  5. Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β” (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης). 

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΟΣΠΙΤΟ

Το πιο σημαντικό βήμα στο ξεκίνημα της φοιτητικής σου ζωής, είναι το να βρεις την φοιτητοφωλιά σου, που θα στεγάσει μεγάλο μέρος των αναμνήσεών σου! Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα σου φανούν αρκετά χρήσιμές:
  1. Τα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
  2. Πριν ενοικιάσεις ένα σπίτι να ελέξεις την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  3. Πριν από το τελικό ναι, πάντα είναι αναγκαίο ένας καλός έλεγχος στο σπίτι προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες ώστε να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, για να τις διορθώσει.
Για τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού:
  1. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. 
  2.  Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους για το σπίτι, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. 
  3. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές ή τους φοιτητές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε. 
  4. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
  5.  Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου. 
  6. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο σπίτι. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού. 
  7.  Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία.
  8. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών.

10+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
Και αφού καταστάλαξες και με το σπίτι, στις 06/10 ξεκινάς μαθήματα... Σίγουρα σκέφτεσαι πως θα είναι αυτή η πρώτη μέρα (και μάλλον από τις λίγες μέρες) που θα πατήσεις το πόδι σου στην σχολή... Εμείς σου δίνουμε 10+1 συμβουλές, έτσι για το ξεκίνημα σου :
  1.  Πολιτικές Παρατάξεις are watching you! Η πρώτη μέρα που θα βρεθείς στο πανεπιστήμιο, είναι η αγαπημένη των παρατάξεων... Θα σε προσεγγίσουν στις εγγραφές, θα προσφερθούν να κάνουν τα πάντα για σένα και να σε κεράσουν άπειρα ποτά σε όποιο μαγαζί θέλεις ή να σε πάνε εκδρομούλα στα καλύτερα μέρη... Δεν λέω, δελεαστικό φαίνεται όλο αυτό... Αλλά καλύτερα διαμόρφωσε πρώτα την πολιτική σου αποψή σου και μετά ακουλουθείς όποια πολιτική παραταξη πιστεύεις ότι σε εκφράζει. Όχι τίποτα άλλο... απλά μπορεί ξαφνικά να βρεθείς εγγεγραμένος σε καταλόγους χωρίς να το θέλεις κιόλας...
  2. Κάνε Δημόσιες Σχέσεις. Την πρώτη μέρα που θα βρεθείς στο αμφιθέατρο σίγουρα θα νιώθεις άπειρο ενθουσιασμό και μια μικρή ανησυχία για το ποιους θα αντικρίσεις. Να είσαι όσο πιο κοινωνικός μπορείς και να γνωρίσεις για αρχή τον συμφοιτητή-τρια στο δίπλα έδρανο... Δεν λέω ότι θα καταλήξεις να κάνεις και παρέα με αυτόν, αλλά δεν είναι κακό να κάνεις γνωριμίες από την πρώτη μέρα.... Ένας καφές μετά το πρώτο μάθημα επιβάλλεται άλλωστε!
  3. Δεν είσαι πια στο Λύκειο!Μην παίρνεις τηλέφωνο τους συμφοιτητές σου να τους ρωτήσεις αν ξέρουν τα sos. Μην αποστηθίζεις το μάθημα της κάθε ημέρας. Και μην παρακολουθείς τις παραδόσεις με το μυαλό σου στο διάλειμμα. Φρόντισε να κρατάς σημειώσεις στα μαθήματα που γουστάρεις. Να ακούς τους καθηγητές σαν ανθρώπους με πείρα παρά σαν δασκάλους που περιμένουν να τελειώσει το 8ωρο (κι ας είναι). Να διαβάζεις την ύλη και να το ψάχνεις και λίγο παραπάνω. Γιατί οι περισσότεροι φοιτητές κουβαλούν αυτή τη Λυκειακή νοοτροπία μαζί τους στα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Όμως η ανώτατη εκπαίδευση - στην τελική - είναι για όποιον γουστάρει να την παρακολουθήσει. Αν δεν θες, φύγε, πήγαινε πιες καφέ, βρες μια δουλειά. 
  4.  Πήγαινε σε όλα τα μαθήματα. Στην αρχή θα βαριέσαι. Θα έχεις χαρεί τόσο πολύ με το ολοήμερο ξύσιμο, με γονική συναίνεση, που δεν θα έχεις όρεξη να μπαίνεις καν σε αμφιθέατρο. Σκέψου όμως λίγο ότι αφενός κάποια από αυτά που θα ακούσεις στο αμφιθέατρο θα σου είναι χρήσιμα σε μερικά χρόνια και αφετέρου είναι πράγματα που μάλλον δεν έχεις ξανακούσει ποτέ στη ζωή σου. Το πανεπιστήμιο άλλωστε, ειδικά αν είσαι σε πολύ θεωρητική σχολή, είναι ένα μέρος στο οποίοα πάνω απ' όλα θα δεχτείς ερεθίσματα, όχι γνώσεις. Ερεθίσματα τα οποία θα σε κάνουν να ονειρευτείς το μέλλον σου. Κι ακόμα κι αν έχεις ακούσει ότι όλοι οι καθηγητές είναι κάτι βαριεστημένοι τύποι που ασχολούνται μόνο με το να γράφουν συγγράματα και να τα μοιράζουν στους φοιτητές, υπάρχουν και μερικοί καθηγητές οι οποίοι θα μείνουν χαραγμένοι στο μυαλό σου. Και μη φοβάσαι ότι θα χάσεις τη φοιτητική σου ζωή αν πηγαίνεις στα μαθήματα. Οι υπόλοιπες 18 ώρες της ημέρας μετά το 6ωρο, είναι δικές σου για να τις κάνεις ό,τι απολύτως γουστάρεις. 
  5.  Ομάδες / Όμιλοι Στα πανεπιστήμια υπάρχουν ομάδες και όμιλοι για όλους και για τα πάντα. Είσαι αθλητικός τύπος; Τότε διάλεξε ένα sport που σου αρέσει και γραφτού στην ομάδα του πανεπιστημιου. Είσαι ανήσυχος τύπος; Τότε γραφτού στον όμιλο για το περιβάλλον και σώσε τον πλανήτη.Όταν είσαι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας, θα παράγεις θετικό έργο και θα μάθεις πολλά νέα πράγματα. Επίσης θα φαίνεται ωραίο στο βιογραφικό σου. Τέλος θα κανεις νέες γνωριμίες. 
  6. Υπηρεσίες του πανεπιστημίου Προσπάθησε να εκμεταλλευθείς όλες τις υπηρεσίες του πανεπιστήμιο. Τη βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, το κέντρο καριέρας ακόμη και ψυχολόγο εάν έχει όπου θα μπορείς να του πεις τα εσώψυχα σου!  
  7. Δουλειά Μια part-time δουλειά θα σε βοηθήσει σε πολλά πράματα. Επιπλέον εισόδημα, νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες και ο μελλοντικός σου εργοδότης θα εντυπωσιαστεί όταν το δει στο βιογραφικό σου.
  8. Εξεταστική ή αλλιώς «οξεία κρίση βαρεμάρας». Παρατηρείται τρεις φορές το χρόνο: Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Καταπώς καταλαβαίνετε, ώρα για διάβασμα! Συμβουλή: μην αγχώνεστε, δεν πρόκειται για Πανελλήνιες! Ευκαιρία να πετάξετε από πάνω σας τα πούπουλα του παπαγάλου και να ασκήσετε την κριτική σας ικανότητα που σας έλεγαν στο Λύκειο.  
  9. Βιβλιοθήκη ή αλλιώς «ναός γνώσης». Μην την σνομπάρετε διότι όταν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εργασία ή να βρείτε κάποια απαραίτητα στοιχεία, θα εντυπωσιαστείτε από τον πλούτο του υλικού που υπάρχει εκεί. Βγάλτε κάρτα βιβλιοθήκης στην αρχή του έτους, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή όταν θα θελήσετε να δανειστείτε κάποιο βιβλίο.
  10. H Γενική Συνέλευση. Εκτός από τις φοιτητικές εκλογές, η φωνή σου μπορεί να ακουστεί και μέσα στα αμφιθέατρα στις τακτικές γενικές συνελεύσεις. Να συμμετέχεις σε αυτές και να μην φοβάσε να εκφράσεις την άποψη σου. Έτσι και αλλιώς δεν έχουν λόγο μόνο οι παρατάξεις, αλλά και εσύ σαν ανεξάρτητος φοιτητής μπορείς να κάνεις τις δικές σου προτάσεις!
  11. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΤΟ!!!! Σίγουρα αν έχεις την θέληση και την διάθεση, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Και φοιτητική ζωή χωρίς διασκέδαση ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!! Φρόντισε να εκμεταλλευτείς κάθε δευτερόλεπτο της φοιτητικής σου ζωής, και να απολαύσεις την ελευθερία και ξεγνιασιά που σου προσφέρει. Μπορείς να κάνεις άπειρα πράγματα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ! Πως??? Βρες καλή παρέα, έχε θετική διάθεση και όλα τα υπολοιπα θα έρθουν!!
************************************* ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΛΟΙΠΟΝ! ***********************************
( για το άρθρο αυτό βοήθησε οι πηγές: Φήμες.gr & newpost.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου