Feel Lucky

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τράπεζα Χρόνου... Γιατί και ο χρόνος, είναι χρήμα!


Σε μία εποχή που οι ανάγκες και τα έξοδα αυξάνονται, ενώ τα έσοδα έχουν πάρει την κατηφόρα, σε μία εποχή που η οικονομική κρίση κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία της, η ανάγκη για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι αναγκαία και χρήσιμη.



Στα πλαίσια λοιπόν δημιουργίας νέων μορφών αλληλεγγύης και με κύριο στόχο την καταπολέμηση της αποξένωσης, του ατομικισμού και της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας, δημιουργήθηκε η Τράπεζα Χρόνου



Ο χρόνος είναι χρήμα.


Η τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα ανταλλαγής την ώρα και όχι τα χρήματα. 
Κερδίζεις ώρες προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας σε άλλους και τις ξοδεύεις παίρνοντας υπηρεσίες από άλλους. Στο δίκτυό αυτό κάθε ώρα εργασίας είναι ισότιμη με μια ώρα οποιασδήποτε άλλης εργασίας.

Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο.

Έτσι και τα άτομα που βοηθούνται νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. 
Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί. 

Τα πλεονεκτήματα : 


  • Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη. 
  • Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες. 
  • Είναι περισσότερο επικοινωνιακές συναναστροφές παρά «απασχόληση» 
  • Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες. 
  • Περιορίζουν τη σπατάλη. 
  • Αναπτύσσουν τοπικούς πόρους. 
  • Ευνοούν την αξιοποίηση πόρων. 
  • Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση. 
  • Ενισχύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των γενεών.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ, κάνε μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.time-exchange.gr/ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου