Feel Lucky

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Carpooling... ο εναλλακτικός τρόπος για να φτάσεις στον προορισμό σου



Συνεπιβατισμός (Αγγλικά: carpooling): ονομάζεται η πρακτική κατά την οποία κάποιος που ταξιδεύει μόνος με το αυτοκίνητό του, δέχεται και άλλους επιβάτες γνωστούς ή άγνωστους προς αυτόν, με σκοπό να μοιραστεί τα έξοδα του ταξιδιού που προκύπτουν, όπως βενζίνη και διόδια. 

Συνοδήγηση, συνεπιβατισμός, carsharing… γενικότερα η τάση να μοιραζόμαστε τη διαδρομή και τα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου με άλλα άτομα, που έχουν κοινό προορισμό, γνωρίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας.


Car pooling σημαίνει μοιραζόμαστε ένα αυτοκίνητο για μια κοινή διαδρομή κερδίζοντας έτσι οφέλη οικονομικά αλλά και οικολογικά, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι από εμάς χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους με μοναδικό επιβάτη των εαυτό-οδηγό, αλλά και ρίχνωντας μια ματιά στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της πόλης.



Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε πρόσφατα. Αντίθετα υπάρχει στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’70. Η διάδοση όμως του ίντερνετ και η δήλωση συμμετοχών μέσω αυτού, το έκαναν δημοφιλέστερο. H ιδέα του "διαδικτυακού κέντρου ωτοστόπ" πρωτοεμφανίστηκε στην Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία να εφαρμοστούν τέτοιου τύπου διαδικτυακές πύλες. 


Η ιδέα έφτασε και στην Ελλάδα, με 3 ελληνικές πλατφόρμες να υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα.
Παρακάτω σας τις παρουσιάζουμε:


carpooling.gr


Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ίσως η παλαιότερη στο επίπεδο συνοδήγησης. Βρίσκεται στον αέρα περίπου επτά χρόνια και απαριθμεί περισσότερα από 10.000 μέλη. Η χρήση της είναι δωρεάν και το μόνο κόστος είναι αυτό που θα επιλέξει ο οδηγός να καταβάλουν οι συνεπιβάτες. 


Τα μέλη εγγράφονται και αναφέρουν στοιχεία επικοινωνίας, για να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους. 

Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν δρομολόγια ακόμα και χωρίς να είναι μέλη στον ιστότοπο. Ωστόσο έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και όσα γίνονται ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις. Κύριοι επισκέπτες της πλατφόρμας είναι νέα άτομα (από 18-45) που είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το ίντερνετ.

sinepivatis.gr

Στο sinepivatis.gr υπάρχουν δύο τύποι μελών. Ο ένας είναι δωρεάν, ενώ ο δεύτερος είναι με συνδρομή (πιστοποιημένα μέλη). Τα μέλη αυτά απολαμβάνουν τα προνόμια της γρήγορης επαλήθευσης επαφών μέσω τηλεφώνου, έχουν διαθέσιμο το τηλεφωνικό νούμερο κάθε μέλους, αποφεύγουν τα ενοχλητικά διαφημιστικά και τους δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού. 

Όπως και στις προηγούμενες πλατφόρμες, το sinepivatismos.gr δεν έχει καμιά ανάμιξη στον καθορισμό του κόστους της κάθε διαδρομής.
Όπως δηλώνει το μότο του site, ο συνεπιβατισμός, είναι οικολογικός τρόπος μετακίνησης, μειώνει έξοδα και ρύπους και σας ταξιδεύει παντού!

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για σπουδαίες κινήσεις στην ενίσχυση της οικονομίας, του περιβάλλοντος αλλά και των κοινωνικών δεσμών. 

pamemazi.gr

Αντικείμενο αυτής της πλατφόρμας είναι να φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με όσους προτίθενται να έχουν συνεπιβάτες στη διαδρομή τους και να μοιραστούν τα έξοδα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φτιάχνουν προφίλ χρήστη στη σελίδα, εύκολα και γρήγορα. 

 Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει κανένα κόστος εγγραφής για τα μέλη. Το μόνο κόστος για τους συμμετέχοντες, είναι αυτό της βενζίνης και των διοδίων που θα μοιραστούν στους συνεπιβάτες.




Carpooling και στο ΕΜΠ

Τον Ιούνιο του 2011, το Πολυτεχνείο, ξεκίνησε την εφαρμογή ‘car pooling – παρέα στο αυτοκίνητο’ με σκοπό να ενθαρρυνθούν όσοι έχουν αυτοκίνητο και περνούν από το σταθμό μετρό Κατεχάκη και όσοι περιμένουν στη στάση του λεωφορείου, προς και από την Πολυτεχνειούπολη να μοιράζονται τη μετακίνησή τους. Παρενεβλήθησαν οι διακοπές του καλοκαιριού και οι καταλήψεις.

Τώρα το πρόγραμμα ξεκινάει πάλι και η χρησιμότητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη: οι διελεύσεις των λεωφορείων είναι ακόμη πιο αραιές, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα εντείνονται και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας κάτω από τις συνθήκες που ζούμε είναι απαραίτητη.

Ήδη, ομάδα φοιτητών επεξεργάζεται την ψηφιακή υποστήριξη του προγράμματος με διαδικτυακή εφαρμογή για την επέκταση του carpooling ΕΜΠ σε ολόκληρη την Αθήνα.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη εφαρμογής του ‘car pooling – παρέα στο αυτοκίνητο’












πηγές: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
            http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου