Feel Lucky

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τα κλαμπ ανάγνωσης επιστρέφουν!! Ανάγνωση και κοινωνικοποίηση 2 σε 1!!




Η μισή χαρά ενός καλού βιβλίου είναι να το διαβάσουμε. Η άλλη μισή να το μοιραστούμε. Έτσι, στην Αγγλία και τη Νέα Υόρκη, είναι πολύ δημοφιλείς οι συναντήσεις ανάγνωσης. Δημόσιες αναγνώσεις γίνονται αφορμή για ανταλλαγή ιδεών, αλλά και για να κοινωνικοποιηθούν οι αναγνώστες. (Είναι πιο δημοφιλείς από τις λέσχες που επιλέγουν να διαβάσουν όλοι το ίδιο βιβλίο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).Συναντιούνται σε βιβλιοπωλεία, καφέ, σπίτια, σχολεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται ιδρύματα που φροντίζουν για την οργάνωση και τη φιλοξενία.

Στην Ελλάδα πολύ δημοφιλή είναι τα παιδικά κλαμπ βιβλίων ως μια δημιουργική εναλλακτική για τα πιτσιρίκια. Συνήθως οι αναγνώσεις γίνονται με ομαδικό τρόπο, επιλέγοντας μικρά μυθιστορήματα. Ύστερα οργανώνονται παιχνίδια και ζωγραφική με βάση το βιβλίο.

Στην Αθήνα βρίσκονται μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παιδικές λέσχες, όπως η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Παρασκευής, η λέσχη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, αλλά και εκείνη στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής στον Κεραμεικό.

Όμως υπάρχουν και οι λέσχες στις γειτονιές όπως η «Γειτονιά μας» στα Άνω Ιλίσια, οι οποίες μάλλον έχουν εξαρχής πιο χαλαρό κλίμα εφόσον τα παιδιά ήδη γνωρίζονται μεταξύ τους. Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με λέσχες ανάγνωσης για κάθε ηλικία και σε όλη την Ελλάδα εδώ 
http://www.ekebi.gr.

Oι λέσχες πολλαπλασιάζονται, όπως ακριβώς και οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου