Feel Lucky

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

To 2013 θα είναι Έτος Καβάφη!

Εκατόν πενήντα χρόνια από την γέννησή του και ογδόντα από τον θάνατό του πιο πολυμεταφρασμένου και πολυδιαβασμένου, ανά την υφήλιο, Έλληνα ποιητή συμπληρώνονται το 2013. Του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Δικαίως το 2013 θα είναι Έτος Καβάφη.


Σ’αυτό το πλαίσιο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε ένα βαρυσύμαντο γεγονός για τα ελληνικά γράμματα και προπαντός για την ελληνική ποίηση: Την απόκτηση ολόκληρου του Αρχείου Καβάφη το οποίο έως σήμερα ήταν διάσπαρτο.

Το συγκεντρωμένο πλέον Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει αφενός ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα αφετέρου προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

α) ποιήματα [πρωτότυπα, μεταφράσεις ποιημάτων, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ] 
β) πεζά, λογοτεχνικά και φιλολογικά
γ) ιδιωτικά [αλληλογραφία, ημερολόγια, άλλα χειρόγραφα που αφορούν τον δημόσιο και κοινωνικό βίο 
δ) Αρχείο της «Αλεξανδρινής Τέχνης» του περιοδικού το οποίο εξέδωσε ο Καβάφης τον Δεκέμβριο του 1926 –το διεύθυνε ο ίδιος- και χάρη στο οποίο δυνάμωσε η κίνηση γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού.
 ε) Αρχείο Σεγκόπουλου [αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με το έργο του Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου].


 Το αρχείο οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης για να καθοδηγήσει την μελλοντική έρευνα του έργου του και να διασφαλίσει την επαφή αυτού με όλον τον κόσμο.

Η απόκτηση του συνόλου του Αρχείου Καβάφη από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έχει ως στόχους, αφενός να αποτελέσει αυτό σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και αφετέρου να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. 

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τοποθετεί τους στόχους της στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του Καβάφη ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νεότερων γενιών, π.χ με την ψηφιοποίηση νέων μέσων, αλλά και να συνδράμει στην απόκτηση γνώσης και επαφής με το έργο του Καβάφη στους μη μυημένους.

Στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Κ. Π. Καβάφη. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και ο τρόπος της παρουσίασής τους θα απαντά στις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις. Επίσης θα σχεδιαστούν επιμορφωτικά προγράμματα για το κοινό όλων των ηλικιών ενώ στο πλαίσιο του επερχόμενου «Έτους Καβάφη» θα οργανωθούν μια σειρά δράσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου